Besztercei szilva |
Azt egyébként érdemes tudni, hogy gazdag ásványi anyagokban (főleg kálium, vas, magnézium), emiatt nagyon értékes táplálék; ha valakit érdekel, érdemes elolvasni ezt a rövid cikket a szilváról.
A megfelelő sűrűségűre főtt szilvalekvár pedig mindenféle adalékanyag és tartósítószer nélkül évekig eláll, és mivel nagy az élelmi rost tartalma (a lekvárnak is, de különösen az aszalt szilvának), mindenkinek ajánlom a fogyasztását. Apropó, aszalt szilva... abból is sikerült néhány üveggel készítenem, nem is kell jobb rágcsálnivaló a gyerekeknek utazáskor.
De vissza a szilvalekvárhoz.
Turmixolt szilva, főzésre kész |
A válogatott, mosott, magozott szilvát kissé össze kell turmixolni, utána beleönteni a (kiecetezett) edénybe, és olyan keményre főzni, hogy ha egy fakanálnyit kiveszek és megfordítom, ne essen ki belőle. Az időigény függ a szilva, az edény és a tűzhely típusától, de 5 óránál biztos nem kevesebb.
Néhány érv, hogy miért is nem kell bele cukor:
- az íze tökéletes cukor nélkül, sőt, cukrozással csak tönkre menne az ízharmónia
- a cukor hizlal, a szilva nem :)
- az érett szilva önmagában is édes
Egészséges csemege télire: kész a szilvalekvár |
Ha kész, sterilizált üvegbe töltöm és száraz dunsztba teszem - pár óra múlva ilyen képet is posztolok. :) (és íme!)
Nagyon finom a szilvakrémleves is, és könnyű elkészíteni: a szilvát egy rúd fahéjjal összefőzöm, de épp csak annyira, hogy a szilva picit puhuljon, botmixerrel pépesítem, és nyakon öntöm egy kis rizstejszínnel. Ha kell, steviával vagy mézzel édesítem. Ehhez a leveshez többnyire télen támad kedvem, ezért már bent figyel pár zacskó szilva a mélyhűtőben. :)
Tehát aszalva, befőzve, fagyasztva - a szilva mindenhogy jó. Persze nyersen se mellőzzük.
Jó étvágyat!
Jó a post, kedvet kaptam az aszalt|befőzött|lekvárformájábantálalt| stb szilvához :-)
VálaszTörlésEmlékszem, mikor Anyával a tanyán főztünk lekvárt, milyen jó volt! Igaz sokáig tartott, de a hangulata megvolt :-)