2012. április 6., péntek

Vega őzgerinc

A csodálatos köles jótékony hatásairól már írtam, itt most csak egy gyors köleses receptet osztanék meg, amit itt találtam, kicsit átszabtam, és a fiúknak is ízlett. :) Gyorsan készen van, és ízlésnek megfelelően lehet variálni/kísérletezni különböző zöldségekkel és arányokkal. Tehát:

Hozzávalók:
1 csésze köles
2,5 csésze víz
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 zeller
fél (bio)citrom reszelt héja
1 csokor friss petrezselyem zöldje finomra vágva
1 ek (zabpehely)liszt
1 kk lenmagliszt vagy lenmagtöret
5 dkg biomargarin
3-4 ek (mag)tejföl
reszelt (vegán) sajt
só ízlés szerint

Elkészítés:
A kölest a 2,5 csésze vízzel puhára főzzük 20 perc alatt, majd kihűtjük. A lenmaglisztet 2-3 kávéskanálnyi forró vízzel elkeverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Egy kanál margarinon megpároljuk a felkockázott zöldségeket, sózzuk, a vége felé beletesszük a citromhéjat és a petrezselymet. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, majd meghintjük a liszttel, hozzáadjuk az időközben megkocsonyásodott lenmaglisztet, és alaposan összekeverjük a hideg kásával.
Őzgerincformába öntjük, megkenjük a maradék vajjal, a magtejföllel, és meghintjük a sajttal, és sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a sajt kissé megpirult a tetején.
Barnamártással vagy tartárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése