2011. szeptember 6., kedd

Hull a szilva...

Besztercei szilva
Pontosabban már le is hullott, de mielőtt ezt megtette volna, gyorsan leszedtük. Na nem a mi fánkról van szó, mert az már azelőtt lehullott, hogy hazaértünk volna 5 hetes távollétünkből, hanem a szembeszomszéd néni kitűnő besztercei szilvafájáról. Nagyon rendes szomszédaink vannak. Joli néni nemcsak hogy leszedni segített, de még a magozásban és a befőzésben is - ilyen szomszédokat kívánok mindenkinek. Persze azóta már a 3. adag fő, fortyog éppen a fazékban.

Azt egyébként érdemes tudni, hogy gazdag ásványi anyagokban (főleg kálium, vas, magnézium), emiatt nagyon értékes táplálék; ha valakit érdekel, érdemes elolvasni ezt a rövid cikket a szilváról.

A megfelelő sűrűségűre főtt szilvalekvár pedig mindenféle adalékanyag és tartósítószer nélkül évekig eláll, és mivel nagy az élelmi rost tartalma (a lekvárnak is, de különösen az aszalt szilvának), mindenkinek ajánlom a fogyasztását. Apropó, aszalt szilva... abból is sikerült néhány üveggel készítenem, nem is kell jobb rágcsálnivaló a gyerekeknek utazáskor.

De vissza a szilvalekvárhoz.
Turmixolt szilva, főzésre kész
Az tény, hogy kissé sokáig fő, viszont kavargatni nemigen kell, ha jó minőségű az edény (az enyém BergHOFF, sebészacél bevonatos, csak ajánlani tudom szilvalekvár főzéséhez!).
A válogatott, mosott, magozott szilvát kissé össze kell turmixolni, utána beleönteni a (kiecetezett) edénybe, és olyan keményre főzni, hogy ha egy fakanálnyit kiveszek és megfordítom, ne essen ki belőle. Az időigény függ a szilva, az edény és a tűzhely típusától, de 5 óránál biztos nem kevesebb.
Néhány érv, hogy miért is nem kell bele cukor:

  • az íze tökéletes cukor nélkül, sőt, cukrozással csak tönkre menne az ízharmónia
  • a cukor hizlal, a szilva nem :)
  • Egészséges csemege télire: kész a szilvalekvár
  • az érett szilva önmagában is édes
Ha kész, sterilizált üvegbe töltöm és száraz dunsztba teszem - pár óra múlva ilyen képet is posztolok. :) (és íme!)

Nagyon finom a szilvakrémleves is, és könnyű elkészíteni: a szilvát egy rúd fahéjjal összefőzöm, de épp csak annyira, hogy a szilva picit puhuljon, botmixerrel pépesítem, és nyakon öntöm egy kis rizstejszínnel. Ha kell, steviával vagy mézzel édesítem. Ehhez a leveshez többnyire télen támad kedvem, ezért már bent figyel pár zacskó szilva a mélyhűtőben. :)

Tehát aszalva, befőzve, fagyasztva - a szilva mindenhogy jó. Persze nyersen se mellőzzük. 
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Jó a post, kedvet kaptam az aszalt|befőzött|lekvárformájábantálalt| stb szilvához :-)

    Emlékszem, mikor Anyával a tanyán főztünk lekvárt, milyen jó volt! Igaz sokáig tartott, de a hangulata megvolt :-)

    VálaszTörlés