2011. szeptember 21., szerda

Köles-receptek

Körtés kölesreggeli
Szóval jöjjenek akkor azok a bizonyos receptek...

Mivel a két fiú még mindig itt kukorékol az ágyban alvás helyett, most csak futtában írom le a legegyszerűbb, leggyorsabb és legváltozatosabb receptet: a köles-reggelit, amely elkészítése már-már annyira könnyű, mint a nyári szellő... :)

1 csésze megmosott kölest kb. 10 perc alatt másfélszeres vízben puhára főzünk, és édesítjük. Ezt tehetjük ízlés szerinti méz, stevia, vagy xilit hozzáadásával. A cukor felejtős.
Kölesreggeli pudinggal
Ez az alap, és ehhez kedvünk, ízlésünk és az évszaknak megfelelően adhatunk bármit:

  • kockázott gyümölcs: alma, körte, banán, barack, szőlő stb.
  • aszalványok: mazsola, szilva, datolya, füge stb.
  • öntetek: lekvár, puding, mazsolaszósz (ennek a receptjét lásd lentebb) stb.
  • magvak: dió, mogyoró, kesudió, lenmag, szezámmag (ez utóbbiak őrölt formában hasznosulnak a legkönnyebben) stb. 
Variálhatunk az alaprecepten úgy is, hogy 
  •  a megfőtt kölest turmixoljuk (ekkor több víz kell hozzá) botmixerrel, ez a kölespuding, vagy
  • eleve pudinggal főzzük meg.
Gyerekkoromban marokszára ettem a mazsolát, mára viszont ez lett az egyetlen ennivaló, amit nem elvből nem eszem meg, hanem azért, mert nem szeretem. Mégpedig az állagát nem... ezért találtam ki a mazsolaszószt, mert az ízével semmi bajom.
Tehát: fél csésze mazsolához fél kk. ánizsmagot adunk, és annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd botmixerrel pépesítjük. Sütikez is kiváló!
Kölesfasírt

A következő blogban leírom anyósom fincsi kölesfasírtjának is a receptjét, sőt, ha jók lesztek, a Krétán vásárolt görög szakácskönyvem alapján készített fantasztikus töltött paradicsom elkészítésének módját is. :)

És most mennem kell, mert ez a két kópé még mindig itt bazsalyog. :)

Mindenkinek egészségére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése